• Ik begrijp dat het leuk is om te roken, te drinken en te gokken - maar Las Vegas is niet echt, en in de echte wereld zijn dit geen topgewoontes!

Schulden: je eigen financiƫn in handen nemen


Schulden, het is een gevoelig onderwerp dat zeer veel gezinnen en alleenstaande personen treft. Het is heel erg: een financiële situatie die zodanig uit de hand loopt dat je het bos door de bomen niet meer ziet. Omgaan met schulden? Dat bespreek ik hier liever niet, daar kan deze website mee helpen. Want één van de belangrijkste pijlers van een gezonde levenswijze betreft het voorkomen van deze financiële problemen.

Zo vermijd je schulden en andere geldproblemen

schulden

Efficiënt budgetbeheer

Goed begonnen is half gewonnen. Daarom begin je beter aan een budgetplan vooraleer een nieuwe maand van start gaat. Leg je inkomsten naast je uitgaven, en bekijk de marge. En vooral: bepaal wat je met de overige centen van plan bent. Een extraatje voor jezelf? Als dat eraf kan, graag! Een ander idee is sparen. Of je kan de financiële overschot opzijzetten voor onvoorziene uitgaven. Op deze pagina kan je alvast nog wat extra informatie vinden over sparen en plannen.

Onvoorziene kosten incalculeren

Ieder van ons loopt al eens een tegenslag tegen het lijf. Als het noodlot toeslaat, is het fijn om een alternatief achter de hand te hebben. En niet alleen op emotioneel gebied. Het is handig om te kunnen teruggrijpen naar een spaarpotje dat speciaal werd aangelegd om onverwachte tegenslagen op te vangen. Leg daarom maandelijks een bepaald bedrag opzij waar je nooit een beroep op doet, tenzij het dus gaat om een onverwachte kost.

Impulsiviteit en kredietkaarten

Heb jij een kredietkaart? Of plan je er eentje aan te schaffen? Denk toch maar twee keer na. Die nieuwe spelcomputer wordt al snel aangekocht omdat het verschuldigde bedrag toch maar ‘op het einde van de maand in rekening wordt gebracht’. Hoe je dit oplost? Koop geen credit card! Heb je er toch een, bewaar deze dan apart zodat deze enkel gebruikt wordt wanneer en waar nodig, en zorg dat je op de hoogte bent van alle kosten.