• Ik begrijp dat het leuk is om te roken, te drinken en te gokken - maar Las Vegas is niet echt, en in de echte wereld zijn dit geen topgewoontes!

Drinken: je alcoholgebruik minderen


Laat er geen twijfel over bestaan: alcohol is een echte harddrug en zorgt jaarlijks voor meer dan 2 miljoen doden over de hele wereld. Een echte superkiller, een enorm destructieve drug waar we als samenleving eigenlijk amper bij stilstaan, tot het ons raakt in de nabijheid. Een nonkel, een tante, een moeder of een grootvader: we kennen eigenlijk allemaal wel iemand met een gigantische drankprobleem, en als jij een grote hoeveelheid alcohol gebruikt loop je het risico ook in de alcoholval te trappen.

bierOmdat alcohol een sociaal aanvaarde drug is is het moeilijk om er volledig mee te stoppen. Als je probleem heel erg groot is, neem contact op met AA Vlaanderen. Als je probleem nog klein is, dan stel ik volgende techniek voor...

Selectief drinken

Met selectief drinken bedoel ik eigenlijk niet meer of minder dan het op voorhand bepalen wanneer je gaat drinken, en wanneer niet. Het komt er met andere woorden op neer in plaas van elke keer je weggaat te drinken een duidelijke planning te maken wanneer wel, en wanneer niet. Stel, je gaat vijf keer uit op een periode van drie weken: dan kies je er twee avonden uit waarop er mag gedronken worden en drie waarop je niet zal drinken. Hou je hieraan, en zorg ervoor dat je op voorhand goed weet waarom je dit doet. Door vlot nee te zeggen tegen alcohol hou je jezelf uit de greep van het alcoholisme. Ik ben zeker dat de CEO van AB Inbev liever zou hebben dat je je elke avond laat gaan in de Jupiler, maar voor jou is dat alleszins geen goed idee!

Thuis drinken

Thuis drinken is uit den boze. Stop met een drankkast bij te houden en stop met bier te kopen om in je ijskast bij te houden. Je mag thuis niet meer drinken. Thuisdrinkers worden probleemdrinkers.