• Ik begrijp dat het leuk is om te roken, te drinken en te gokken - maar Las Vegas is niet echt, en in de echte wereld zijn dit geen topgewoontes!

Roken: minderen of stoppen


Sigaretten zijn zowat de slechtste gewoonte die je kan kweken. Spijtig genoeg beginnen de meeste rokers op een leeftijd waarop ze eigenlijk niet bezig zijn met hun gezondheid: ze zijn namelijk in de absolute prime van hun leven, en de angst om dertig of veertig jaar later te sterven aan longkanker is gewoon nog niet echt zo angstaanjagend. Zelfs jongeren die hun grootouders verloren aan longkanker beginnen daarom vaak toch met roken, en eens je verslaafd bent is het egrip joyetech geen gemakkelijke verslaving om aan te pakken. Nicotine is namelijk zeer verslavend, en de gewoonte van de handeling van het roken is voor veel mensen een houvast waar ze heel moeilijk afstand van kunnen nemen. Het probleem is echter simpel: zelfs met een vermindering van het aantal sigaretten blijf je teer, koolstofmonoxide en heel wat chemicaliën in je longen ademen, en steven je af op een veel te vroege dood. We weten dit allemaal, en toch blijven we sigaretjes opsteken. Verslaafd, weet je wel?

De elektronische sigaret

De oplossing die ik voorstel, en zelf ook gebruik, is de elektronische sigaret. In plaats van verbrande tabak in de ademen adem je opgewarmde e-liquid in. Deze e-liquid kan je perfect met nicotine hebben, en kan je dus je nicotineverslaving onderhouden zonder de ongezonde teer, kooolstofmonoxide of verbrandingschemicaliën. Het bespaart je ook nog eens heel wat geld, want in tegenstelling tot gewone sigaretten is er voor de e-liquid en de toestellen een relatief gewone markt. Ik koop mijn spullen in Edegem bij Antwerpen bij een webwinkel in e-sigaretten die VaporShop noemt, maar er zijn ongetwijfeld ook in jouw buurt winkels met een voorraad liquides en toestellen.

Het kiezen voor een toestel is niet zo moeilijk. Kies er ééntje met een oplaadbare batterij en met de mogelijkheid om zelf je liquides te vervangen. Ik gebruik zelf een Joyetech eGrip, maar er zijn heel wat goede, betrouwbare toestellen. Koop er liefst ééntje van een goed merk: Joyetech, Kangertech, Justfog, Vision of Aspire. Er zijn een hoop slechte Chinese replica's om de markt - maar een goede winkel zal je dit soort toestellen niet aanraden. Veilige merktoestellen zijn de juiste keuze!