• Ik begrijp dat het leuk is om te roken, te drinken en te gokken - maar Las Vegas is niet echt, en in de echte wereld zijn dit geen topgewoontes!

Work-life balance, want stress is een chronische ziekte…


… en we lijden er allemaal onder. Ja, het stressbeest is een gevaarlijk dier dat in ieder van ons woedt. Het leven kan dan ook druk zijn. Voor velen betekent dat een gezin onderhouden, een huishouden in stand houden, presteren op het werk enzovoort. Is het nog een wonder dat we collectief een burn-out krijgen? Samen met jou kijk ik hieronder naar enkele manieren om je work-life balance in evenwicht te houden.

stress

Bepaal je doelen

Hoe kan je jouw geluk nu najagen als je niet weet wat je precies zoekt in je leven? Je begrijpt het al, en precies daarom is het van groot belang om je doelen vooraf te bepalen en ze na te streven. Ook belangrijk daarbij is voldoende realistisch zijn. Stel geen onmogelijke targets op binnen een onhaalbaar tijdsbestek. Want indien je er niet geraakt, resulteert dat in – je raadt het al – nog meer stress.

Bewaar je energie voor leuke zaken

De meeste mensen steken ongelooflijk veel tijd en energie in zaken die hen horendol maken. Enkele voorbeeldjes uit de praktijk: in de business wereld zijn veel werknemers gericht op het zuur maken van andermans leven. Uit wrok, jaloezie, ... Anderen kunnen dan weer moeilijk relativeren in situaties zoals traag verkeer, onvriendelijke kassabedienden in de supermarkt en ga zo maar door. De kunst bevindt zich in het kijken naar positieve gevolgen die soms voortvloeien uit negatieve situaties.

Zoek hulp wanneer nodig

Wie zei je ooit dat je er helemaal alleen voor stond? Er zijn altijd vrienden of familieleden waarop je kan rekenen. Klop bij hen aan voor advies of hulp bij het uitvoeren van een bepaalde taak. Neem niet te veel hooi op je vork, want dan zal je instorten. Dat geldt zowel in de werk- als in de privésfeer.